Dry Needling

Dry needling, epicondylitis lateralis, elleboog klachten

WAT IS DRY NEEDLING?
Met behulp van deze speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. In de spier worden triggerpoints, lees “knopen”, aangeprikt met een zeer dunne ‘droge’ accupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

HET VERSCHIL MET ACUPUNCTUUR!
Bij acupunctuur worden meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt normaalgesproken één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt daarentegen op specifieke punten in de spieren: de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen ‘energie’ behandeling.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn en/of stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’ (referred pain)
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat “anders” bewegen
 • Tintelingen in arm/been
 • Hoofdpijn en/of duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en of RSI/CANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of sling.
 • ‘Slappe’ ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

WAT DOET DE FYSIOTHERAPEUT?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in deze spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints. Op die plaatsen zal de fysiotherapeut middels dry needling gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

WAAR RICHT DE BEHANDELING ZICH OP?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Door het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

HOE VOELT DRY NEEDLING AAN?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

WAT ZIJN DE RESULTATEN BIJ DRY NEEDLING?
Na de behandeling kunt u doorgaans de “gemanipuleerde” spieren gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Het grote voordeel van dry needling is dat het vaak erg snel tot resultaat leidt.

WAT GEBEURT ER DAARNA?
Met behulp van Dry Needling kan verder gewerkt worden aan de beweeglijkheid van gewrichten en aan de kracht en coördinatie van de spieren. Dry Needling is een aanvulling op de fysiotherapeutische. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te kunnen stabiliseren en bij te houden.

WAT KOST DRY NEEDLING?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.